Wednesday, 2 April 2008

Formowanie owalnych bochenkow I

Metoda I

Wyrośnięte ciasto chlebowe wyjmuję na lekko omączony stół. Nadaję ciastu kształt prostokąta:

Zawijam do środka 1/3 ciasta wzdłuż długiego boku:

Odwracam całość o 180 stopni i zawijam kolejny długi bok do środka, delikatnie zakładając go na ten pierwszy:

Teraz ciasto składam na pół (wzdłuż jego długości) i dobrze dociskam kciukiem złączenia:

Gotowy bochenek przekładam do kosza/bannetonu, złączeniem do góry, zostawiam do wyrośnięcia:

4 comments:

  1. Foto instrukcja zwijania i formowania pieczywa to super pomysl .Prosze o wiecej :)

    ReplyDelete
  2. ja rowniez :)
    raz jeszcze gratuluje tej niesamowitej strony!

    ReplyDelete
  3. A czy taki chlebek miałby odpowiedni kształt przy pieczeniu bez użycia kosza? Nie rozjeżdża się na boki? Pozdrawiam :)

    ReplyDelete